Inovare Responsabilitate Integrare Specializare
Introducere
In cadrul proiectului I.R.I.S. INTEGRARE – RESPONSABILITATE – INOVATIE – SPECIALIZARE, cele cinci structuri de economie sociala infiintate au ca activitate asigurarea asistentei la domiciliu pentru persoanele varstnice sau alte persoane care necesita sprijin. In acest sens, acestea ofera servicii precum:
Aceste structuri de economie sociala infiintate in cadrul proiectului isi doresc sa vina in intampinarea nevoii presante a societatii din zilele noastre, de a integra un segment de populatie numeros si anume, persoanele varstnice, avand in vedere ca populatia de varsta a treia, respectiv persoanele peste 65 de ani, in iulie 2013, reprezenta 15,2% din totalul populatiei, fata de 11,0% in anul 1992. Acestea reprezinta un segment semnificativ in tara noastra, iar asistenta in activitatile zilnice pana la servicii de tip medical, reprezinta un sector de activitate care trebuie acoperit.
In cadrul personalului care va fi angajat in structurile de economie sociala, vor fi si 20 de persoane selectate din grupul tinta care vor participa la programul de formare profesionala Ingrijitor batran la domiciliu, cu codul COR 532201.
Profesia de ingrijitor batran la domiciliu are traditie in tari europene dezvoltate, precum si in S.U.A., in care partea practica a conceptului de economie sociala este bine reprezentata. De ceva vreme si in Romania, ingrijirea la domiciliu a luat o noua forma, rudele persoanei varstnice fiind inlocuite cu angajati care au profesia de ingrijitor batran la domiciliu, angajati ai diferitelor ONG-uri, structuri de economie sociala sau ai firmelor specializate, iar ingrijirea acestora se realizeaza in conformitate cu prevederile legale. Aceasta noua tendinta se datoreaza multiplelor studii realizate in diverse tari care arata ca persoanele varstnice mentinute si ingrijite corespunzator in mediul care le este familiar, in casele lor, au reusit sa-si pastreze stilul de viata independent si capacitatile fizice si psihosociale, o perioada mai indelungata decat cei incadrati intr-un centru de ingrijire, fie el privat sau de stat.
Principiile Natiunilor Unite pentru Persoanele de Varsta a III-a (To add life to the years that have been added to life) doresc sa asigure o atentie prioritara asupra situatiei persoanelor in varsta si sustin independenta acestora, participarea, ingrijirea, auto-realizarea si demnitatea.
Ce presupune profesia de ingrijitor la domiciliu ?
Ordinul nr. 356 din 31 mai 1999 privind aprobarea Programului de pregatire pentru practicarea ocupatiei de ingrijitor la domiciliu, stipuleaza ca ingrijitorii la domiciliu sunt persoanele care asigura ingrijiri, altele decat cele acordate de personalul medico-sanitar, pentru copii, varstnici, persoane cu nevoi speciale, cum ar fi persoanele care se recupereaza dupa accidente vasculare cerebrale, pre-infart, post-chirurgie operatorie, persoanele in varsta cu pierderi de memorie, persoanele suferind de boala Alzheimer sau Parkinson.
Calificarea in profesia de ingrijitor la domiciliu se obtine dupa absolvirea cursurilor de pregatire teoretica si practica la care se pot inscrie persoane adulte, someri si persoane provenite din alte categorii de personal disponibilizat, precum si alte categorii de persoane care doresc sa practice aceasta ocupatie.
In cadrul acestui proiect, ingrijitorii batrani la domiciliu sunt selectati din grupul tinta alcatuit din victime ale violentei in familie, femei in situatie de risc, tineri peste 18 ani care parasesc sistemul institutionalizat de protectie a copilului, familii care au mai mult de 2 copii si/sau familii monoparentale, in urma parcurgerii unor programe de formare.
Avantajele ingrijirii la domiciliu a varstnicilor
Persoanele varstnice trebuie sa faca fata in timp unor situatii care le depasesc, cum ar fi:
Societatea la randul ei, nu poate raspunde cerintelor lor, intrucat nu poate identifica in fiecare caz in parte nevoile specifice, iar serviciile sociale care se adreseaza acestor categorii de persoane, sunt dezvoltate insuficient atat la nivel de comunitate cat si la nivelul intregii tari. Intrucat in Romania nu au fost inca dezvoltate programe care sa vizeze pregatirea pentru pensionare si identificarea posibilitatilor de mentinere a unei vieti active si a unei participari sociale semnificative a persoanelor varstnice, ingrijirea la domiciliu ar putea sa capete aspecte noi, care presupun si programe de reintegrare sociala alaturi de cele de ingrijire socio-medicala si medicala.
Fata de avantajele pe care le pot oferi varstnicilor asistarea in camine sau centre rezidentiale, ingrijirea la domiciliu a acestora aduce in plus:
Ingrijirea varstnicilor la domiciliu este oferita acasa, ceea ce imbunatateste calitatea vietii acestora si a familiei, mentinand familia unita, fara a crea dificultati in plus celor dragi. Varstnicii isi pot desfasura activitatile dupa propriul lor program si obicei, fiind in acelasi timp ingrijiti in mod individual pe masura nevoilor si cerintelor personale, ceea ce scade semnificativ stresul persoanei ingrijite si a familiei sale.
Ce ofera serviciul de ingrijire la domiciliu persoanei varstnice si familiei acesteia ?
Conform site-ului Autoritatii Nationale pentru Calificari (http://www.anc.edu.ro/uploads/SO/ingrijitor%20batrani%20si%20copii%20la%20domiciliu.pdf), profesia ingrijitor varstnici la domiciliu, face parte din domeniul sanatate si asistenta sociala. Ingrijitorul la domiciliu a batranilor necesita cunostinte medii din sfera medicala, rabdare, calm si abilitatea de combinare a programul zilnic de ingrijire, obligatoriu, cu alte activitati de relaxare pentru a asigura starea de confort a batranului asistat, precum si o permanenta comunicare cu familia varstnicului.
Unitatile de competenta sunt:
Persoana care va lucra ca ingrijitor batrani la domiciliu va trebui sa prezinte abilitatea de a comunica eficient atat cu pacientul in varsta (in functie de posibilitatile acestuia), cat si cu familia acestuia si cu personalul medical.
Ingrijitorul varstnici la domiciliu trebuie sa fie apt sa lucreze corespunzator si respectand instructiunile de functionare, cu aparatura electro-casnica de la domiciliul persoanei aflate in ingrijire si trebuie sa poata acorda primul ajutor persoanei ingrijite, in cazul in care se produce o defectiune, o scurgere de gaz, spargerea unei tevi, etc.
Ingrijitorul trebuie sa asigure igienizarea camerei si dependintelor persoanei asistate, precum si a obiectelor, a veselei acesteia si sa aplice masurile de igiena personala.
Aceasta competenta presupune ca persoana angajata sa fie dornica sa se autoinstruiasca, sa fie la curent cu noile surse de informare din domeniu privind tehnici de ingrijire, produse noi de igienizare, medicamente, alimente, etc.
Se refera la consemnarea datelor (aspecte medicale, alimentatie, apatie, medicamentele administrate, etc.) in fisa de ingrijiri care trebuie pusa zilnic la dispozitia familiei sau a medicului varstnicului.
Aici este vorba de resursele materiale si financiare alocate de catre familie zilnic, saptamanal sau lunar, pentru satisfacerea nevoilor persoanei asistate si care este necesar sa fie gestionate respectand indicatiile familiei angajatoare.
Se refera la identificarea activitatilor care fac parte din planul zilnic de ingrijire (ingrijiri igienice, alimentatie, mobilizare), la stabilirea si alocarea resurselor, la evaluarea si adaptarea programului varstnicului aflat in ingrijire in functie de aparitia unor situatii neprevazute.
– Acordarea ingrijirilor igienice pentru persoana asistata
Aceasta include acordarea ingrijirilor corporale (baia totala sau partiala, imbracarea/dezbracarea persoanei asistate), ajutarea persoanei asistate la satisfacerea nevoilor fiziologice, asigurarea conditiilor igienice auxiliare, de confort (schimbarea lenjeriei, a acesoriilor).
Presupune identificarea tipului de accident (opariri, inecare cu diferite alimente, cazaturi, loviri, raniri, arsuri, electrocutari), in vederea aplicarii masurilor de prim ajutor corespunzatoare, intr-un timp optim si cu anuntarea ulterioara a familiei/medicului.
Consta in asigurarea cadrului de confort psihic al varstnicului, organizarea activitatilor de relaxare care pot fi diverse, adaptate varstei si starii de sanatate a varstnicului: plimbari in parc, auditie/vizionare emisiuni radio – TV, citirea/comentarea articolelor din presa, discutii pe diverse teme preferate, diverse jocuri (carti, sah, table), tricotat, etc.
Ingrijitorul persoanei varstnice poate stabili meniul acesteia in functie de preferintele persoanei asistate, de cele ale familiei, respectand principiile alimentare specifice varstei, prescriptiile medicale si bugetul alocat. Administrarea hranei si a lichidelor se face la ore stabilite in functie de particularitatile persoanei asistate.
Se identifica tipul de mobilizare, se acorda ajutor la deplasare.
Se identifica tipul de imobilizare, se mobilizeaza persoana asistata imobilizata, conform tehnicilor de transport specifice tipului de imobilizare si folosind accesoriile adecvate (baston, cadru, scaun cu rotile).
Prescriptiile medicale sunt analizate, programul zilnic de ingrijire se adapteaza in functie de necestitati, se administreaza medicamentele conform prescriptiilor medicale (pe cale orala, rectala, etc.), respectand orele de tratament. In cazul in care se solicita, ingrijitorul poate asista personalul medical, respectand tehnicile de ingrijire.
Se urmaresc parametrii functiilor vitale, zilnic, utilizand tehnicile specifice, se inscriu in fisa de ingrijire si sunt semnalati familiei sau personalului medical.
Este evaluat comportamentul persoanei asistate, apetitul, iar orice modificare aparuta in starea de sanatate refuzul de alimente su de lichide se va comunica familiei/medicului.
Avand in vedere cele de mai sus, putem spune ca profesia de ingrijitor batrani la domiciliu este o alternativa pentru persoanele varstnice sau familiile acestora, care nu doresc sa devina locatari ai azilelor, ci sa-si traiasca anii de batranete cu demnitate, cu incredere, fara sa simta ca sunt o povara pentru cei dragi sau pentru ei insisi.
Personalul celor cinci structuri de economie sociala care va fi angajat ca ingrijitori batrani la domiciliu va fi atent selectat, intrucat acestia vor deveni pentru varstnicul asistat, persoana de incredere, cu care acesta poate comunica, scapa de singuratate si de grija treburilor zilnice, cel care il supravegheaza si il asista cand este necesar. De asemenea, ingrijitorul batrani la domiciliu trebuie sa tina cont in activitatea sa de respectarea drepturilor persoanei varstnice (conform http://www.age-platform.eu/images/stories/CHARTER_Romanian.pdf):