Image

ECONOMIA SOCIALA LA NIVEL EUROPEAN

Companiile create pentru a aduce profit proprietarilor nu sunt singurele forme antreprenoriale.
In multe sectoare ale activitatii economice, grupuri de indivizi s-au organizat intr-o structura care sa le promoveze interesele personale sau generale. Baza acestor structuri sunt solidaritatea si membrii acesteia. Membrii pot vota directia pe care s-o ia afacerea, iar apoi actioneaza in functie de interesele comune. De la fermierii din sate care creaza cooperative pentru a-si promova mai bine produsele, la cei care organizeaza un fond de ajutorare reciproca pentru a se asigura ca vor primi o pensie decenta, prin acte de caritate sau oferind servicii de interes general, in economia sociala e implicat un numar mare de indivizi din toata Europa.
La nivel European exista peste 11 milioane de locuri de munca in cadrul economiei sociale, dar membrii inscrisi in cadrul acestor organzatii sunt mult mai multi, estimandu-se aproximativ 160 de milioane de oameni. Milioane de oameni depind astfel de organizatii in domenii precum sanatatea publica, asistenta sociala, etc.
Structurile economiei sociale se bazeaza foarte mult pe implicarea persoanala a membrilor sai in managementul companiei si prin lipsa scopului de a face profit pentru a-i remunera pe cei ce detin actiuni sau parti sociale.
Datorita specificitatii de a derula afacerile, care asociaza performanta economica cu un puternic spirit democratic si cu solidaritatea membrilor sai, aceste tipuri de afaceri, contribuie la realizarea unor obiective ale comunitatii de care apartin, mai ales in domenii precum: ocuparea fortei de munca, coeziunea sociala, dezvoltare regionala si rurala, protectia mediului, protectia consumatorului, politici de securitate sociala etc.
Entitatile economiei sociale sunt intreprinderi majoritatea sunt fie microintreprinderi, fie IMM-uri si din acest motiv fac obiectul politicilor pentru intreprinderi ale Comisiei Europene, care au ca scop promovarea intreprinderilor, in general, dar mai ales a IMM-urilor, indiferent de forma lor. Politicile Uniunii Europene in acest domeniu au ca scop crearea unui mediu favorabil pentru intreprinderile ce apartin economiei sociale, pentru ca acestea sa poata creste si prospera alaturi de celalalte tipuri de intreprinderi. Actiunile prevazute in Small Business Act pentru Europa, adoptat in Iunie 2008 de catre Comisie, si creat pentru a ajuta toate IMM-urile, sunt benefice si pentru intreprinderile economiei sociale in incercarea lor de a face fata globalizarii, schimbarilor tehnologice rapide si crizei economice globale.
In ceea ce priveste entitatile economiei sociale, acestea sunt recunoscute la nivelul politicilor Uniunii Europene ca avand urmatoarele caracteristici:
Contribuie la eficientizarea competitivitatii si incurajeaza solidaritatea si coeziunea
Scopul lor primar nu este acela de a obtine venituri din capitalul investit. Prin natura lor, acestea sunt create de catre si pentru cei care au nevoi comune.
Sunt conduse pe principiul de solidaritate si sunt conduse de catre membrii acesteia in baza regulii un om, un vot.
Sunt flexibile si inovative (vin in intampinarea schimbarilor sociale si economice)
Se bazeaza pe membri activi si pe implicarea acestora, iar de multe ori chiar pe voluntariate.
Intreprinderile si organizatiile economiei sociale sunt actori economici si sociali prezenti in toate sectoarele societatii, create pentru a indeplini nevoile cetatenilor. Mai presus de toate, acestea sunt caracterizate de scopul lor: un mod de a face afaceri ce asociaza in mod constant interesul general, performanta economica si derularea democratica a activitatilor.
Economia sociala include cooperative, societati de ajutor reciproc, asociatii si fundatii, dar si noi forme de afaceri ce impartasesc valorile definite de Charta Europeana a Economiei Sociale.
Economia sociala exista peste tot, pentru oricine, oricand. Intreprinderile si organizatiile ce apartin economiei sociale sunt active mai ales in domeniile: securitate sociala, servicii sociale si de sanatate, asigurari, bancar, educatie, servicii locale, cercetare si dezvoltare, turism social, energie, productie industriala si agricola, artizanat, constructii, mediul rezidential si adaposturile cooperative, cultura, sport si activitati de petrecere a timpului liber.
Intreprinderile din economia sociala sunt o parte importanta a modelului social european si joaca un rol important in atingerea obiectivelor politicilor europene, mai cu seama in domenii precum: ocuparea fortei de munca, coeziunea sociala, dezvoltarea spiritului antreprenorial, guvernare, dezvoltare locala etc.,la care contribuie in mod activ.
Economia Sociala este prezenta in multe forme, la toate nivelurile, national si european, dar radacinile sunt locale. Din acest punct de vedere, la nivel local Economia Sociala creaza noi locuri de munca si are capacitatea de a infrunta provocarile de astazi, nu numai prin productiade munca bruta, dar si prin tehnologii noi, care contribuie, de asemenea, la integrarea sociala a grupurilor vulnerabile.
Facand legatura intre domeniile economice si cele sociale, prin stabilirea de parteneriate cu sectorul public, intreprinderile private si sindicatele care au ca scop dezvoltarea locala si coeziunea, economia sociala ajuta afacerile sa-si stabileasca o piata locala intr-o economie globalizata.
La nivel european, economia sociala reprezinta 10% din totalul intreprinderilor, ceea ce inseamna 2 milioane de structuri, care angajeaza peste 20 de milioane de oameni, cu alte cuvinte 10% din totalul locurilor de munca.
Exemple:
In Spania, economia sociala reprezinta 10% din PIB, 51.500 de organizatii si intreprinderi care au peste 2,5 milioane de angajati. Peste 10.700.000 de oameni au legaturi cu economia sociala.
In Franta, 760.000 de intreprinderi care au aproape 2 milioane de salariati angajati.
Fondurile mutuale de sanatate acopera peste 150 de milioane de oameni in Europa.
Membrii AMICE angajeaza in mod direct 320.000 de persoane si asigura peste 100 de milioane de membrii, ceea ce inseamna peste 20% din piata europeana de asigurari.
Cooperativele reprezentate in Europa Cooperative, cuprind peste 250.000 de intreprinderi cooperative, 163 de membri si peste 5,4 milioane de locuri de munca.
Avand in vedere importanta si contributia sectorului economiei sociale, cat si obstacolele specifice care ar putea sa-i intarzie dezvoltarea, in spatiul European s-au dezvoltat multe organizatii care sprijina consolidarea antreprenoriatului social. Este de retinut faptul ca aceste organisme variaza ca structura si scop in functie de formele majore de intreprinderi sociale dezvoltate de catre fiecare tara, deoarece fiecare tarapromoveaza acest al treilea sector cu un scop diferit (de exemplu, unii incurajeaza in principal ONG-urile, iar altii promoveaza tipuri de intreprinderi socialecare obtin un profit din activitatile lor)

Exemple de Structuri Europene de sprijin:
SOCIAL ECONOMY EUROPE
Economia Sociala Europaeste o institutie reprezentativa la nivelul Uniunii Europene pentru economia sociala. Aceasta a fost creata in noiembrie 2000 sub numele de CEP-CMAF.
Scopul acesteia este de a:
Promova rezultatele obtinute, atat in plan economic cat si in plan social, de catre organizatiile si intreprinderile economiei sociale
Promova rolul si valorile economiei sociale
Intari recunoasterea politica si legislativa a cooperativelor economiei sociale, a societatilor de intrajutorare, asociatiilor si fundatiilor (CMAF) la nivel european.
In Ianuarie 2008, CEP-CMAF devine Economia Sociala Europa.

CONFEDERATIA ANTREPRENORIATELOR SOCIALE EUROPENE , A INITIATIVELOR PENTRU LOCURI DE MUNCA SI COOPERATIVELOR SOCIALE

Aceasta este reteaua europeana a agentiilor sociale (Social Firms Europe), a cooperativelor sociale si a organizatiilor non-guvernamentale, avand ca scop remunerarea ocupatiei, in special pentru persoanele cu dizabilitati.

CECOP -CONFEDERATIA EUROPEANA A COOPERATIVELOR MUNCITORESTI, a COOPERATIVELOR SOCIALE si a INTREPRINDERILOR PARTICIPATIVE
CECOP este o asociatie europeana non-profit ce reprezinta cooperative (de productie, de ocupare a fortei de munca, sociale), si alte afaceri conexe. Membrii sai numara 29 de asociatii, cooperative si intreprinderi participative, reprezentand 60,000 de intreprinderi care incadreaza 1.3 milioane de oameni in sectorul munciisi 7 organizatii care promoveaza acest tip de afaceri.

REVES RETEAUA EUROPEANA A ORASELOR SI REGIUNILOR PENTRU ECONOMIE SOCIALA
Organizatia Reves este o retea care reuneste autoritatile locale si agentii economiei sociale, cu scopul de a crea cooperari stabile si politici comune de promovare a dezvoltarii locale durabile si a incluziunii sociale.
COOPERATIVA SOCIALA EUROPEANA – ESCOOP – SCE

Isi propune sa atraga interesul general al comunitatii fata de incluziunea sociala. Sprijina imbunatatirea conditiilor si sanselor de ocupatie prin promovarea unor forme mai bune de manageriat a formelor antreprenoriale colective.

ALIANTA COOPERATISTA in Europa
Organizatia promoveaza modelul cooperativ de intreprindere, avand ca scop o dezvoltare economica si sociala viabila. Aceasta uneste, reprezinta, promoveaza, si sprijina cooperativele.
COALITIA INTREPRINDERILOR SOCIALE, SEC

Coalitia intreprinderilor sociale este o organizatie nationala britanica pentru intreprinderile sociale. Aceasta se angajeaza sa reprezinte totalul intreprinderilor sociale, in toate formele sale,pentru a se asigura ca intreprinderile sociale se pot sprijinii reciproc. Preia o gama larga de activitati,cele mai importante fiind urmatoarele: asistenta economicasi juridica,  formare, pentru intreprinderile sociale
BUSINESS LINK  pentru Londra

Sprijina intreprinderile sociale in: Planuri de afaceri, initiere, Juridic, Resurse Umane, Vanzari / Marketing, sprijin financiar rapid, consiliere operationala, etc
UNLTD
Ofera un pachet complet de finantare si sprijin pentru a ajuta persoane sa-si materializeze ideile. Aceasta a fost fondata de sapte organizatii care promoveaza antreprenoriatul social.

Please publish modules in offcanvas position.